Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturile Navale – CERONAV a desfășurat, în luna septembrie, activități de tip „work shadowing” pentru participanți din Polonia și Spania.
Pe parcursul săptămânilor recente, CERONAV a avut onoarea de a primi participanți de la Biroul Maritim din Szczecin, Polonia și de la Centrul de siguranță maritimă Jovellanos, Spania, în cadrul unor programe de tip „work shadowing” din proiectul EFCGA Net implementat de EFCA – European Fisheries Control Agency, EMSA – European Maritime Safety Agency și FRONTEX – European Border and Coast Guard Agency. Activitățile desfășurate au oferit participanților o oportunitate valoroasă de a se familiariza cu proceduri, concepte și bune practici esențiale pentru protecția mediului marin și siguranța maritimă.
Primul program a avut ca subiect prevenirea poluării mediului marin și a constat în mai multe componente complementare. Partea de exercițiu de prevenire și răspuns la poluarea accidentală cu hidrocarburi a fost organizată la Mangalia în colaborare cu ARSVOM – Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare și a inclus ieșirea pe mare cu nava Maia.
Participanții au avut ocazia să aplice tehnici avansate de intervenție și să colaboreze în gestionarea unor scenarii simulate de poluare.
În cadrul celui de-al doilea program de siguranță maritimă, ARSVOM a organizat un exercițiu relevant ce a implicat o simulare complexă de salvare pe mare, reprezentând totodată o demonstrație a capacităților de intervenție în situații de urgență.
Activitățile organizate la CERONAV atât în Baza Nautică, cât și în centrul de simulatoare, au durat câte două zile și au presupus participarea directă a specialiștilor maritimi la desfășurarea teoretică și practică a cursurilor.
De asemenea, oaspeții din cele două țări europene au putut vizita și simulatoarele de punte, mașini navale, DP, GMDSS, OPITO și GWO. Prin aceste activități, participanții și-au dezvoltat competențele în gestionarea riscurilor, iar cooperarea internațională a fost consolidată în vederea protejării mediului marin și a creșterii siguranței maritime.
CERONAV le mulțumește tuturor celor implicați pentru profesionalismul de care au dat dovadă și își reafirmă angajamentul de a rămâne un etalon de excelență în domeniu și de a continua să promoveze bunele practici și cooperarea cu alte organizații relevante la nivel european.