Cea mai mare pădure urbană din Constanța, plantată cu voluntari, a fost finalizată și număra 21.000 de arbori si arbuști.
21.000 arbori și arbuști plantați pe o suprafață de 15.000 mp în zona Bd. Aurel Vlaicu formează, începând din acest an, cea mai mare pădure urbană din Constanța, plantată cu voluntari.
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, a avut loc ultimul eveniment de plantare din acest an al pădurii urbane din zona Bd. Aurel Vlaicu. 78 voluntari au luat parte la acțiune și au completat pădurea cu 1.500 arbori și arbuști din 6 specii: stejar, frasin, ulm, tei, arțar, mesteacan.
Acțiunile de plantare s-au desfășurat în ultimul an, aducând împreună 744 voluntari, reprezentanți ai autorităților publice și ai companiilor partenere. În cadrul evenimentelor au fost plantate în total 23 specii de arbori, arbuști, printre care se numără: Stejar, Ulm, Frasin, Tei, Arțar, Mesteacăn, Paltin de câmp, Mojdrean, Păducel, Vișin, Koleuteria, Lemn Câinesc, Nuc; arbuști – Forsythia, Liliac alb și roz, Ilex, Spiraea, Chaenomeles, Photinia, Lavandă, Caprifoi, Iasomie, Cotoneaster, Hibiscus
Evenimentele de plantare au fost organizate în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom și continuă angajamentul de regenerare urbană și creștere a suprafețelor de spațiu verde din municipiul Constanța, inițiat de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Municipiului Constanța – prin programul „Natură Urbană – Oxigen pentru Constanța”.
În luna martie 2024, Act for Tomorrow a avut alături 370 de voluntari care au plantat peste 16.000 de arbori, arbuști pe un teren de 8.500 mp în zona Bd. Aurel Vlaicu. De atunci, au fost organizate 6 lucrări de mentenanță și 9 campanii de udare pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a pădurii urbane. Totodată, a fost instalat un sistem de irigații pentru a acoperi întreaga suprafață a pădurii.
Pădurea urbană plantată în acest an va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare pentru constănțeni. Plantările de arbori și arbuști joacă un rol crucial în restabilirea echilibrului ecologic în mediul urban, aducând o contribuție semnificativă la calitatea vieții locuitorilor și la sănătatea mediului înconjurător. Aceste inițiative contribuie la reducerea nivelului de poluare a aerului, prin absorbția dioxidului de carbon și eliberarea oxigenului, oferind un habitat pentru biodiversitate și susținând fauna locală. Vegetația densă reglează temperaturile urbane, combatând efectul de insulă termică și oferind umbră care reduce utilizarea energiei pentru răcire. În plus, arborii contribuie la reducerea poluării fonice.