Fastingul sau postul intermitent, o metodă populară de pierdere în greutate care implică restricționarea orelor în care se pot consuma calorii, este asociat cu potențiale riscuri pentru sănătate, conform unui nou studiu. Cu toate acestea, există încă întrebări privind modul în care alimentația restricționată în funcție de timp, care limitează consumul de calorii la anumite momente ale zilei, influențează riscurile de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Studiile anterioare au indicat că acest tip de alimentație poate reduce factorii de risc cardiovascular pe termen scurt.
În ciuda constatărilor, motivațiile participanților pentru adoptarea acestei practici rămân neclare, conform lui dr. Kenneth Mukamal, medic primar la Beth Israel Deaconess Medical Center și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston.
„Aceasta a fost o încercare rezonabilă de a examina efectele pe termen lung ale unei diete cu restricții de timp”, a declarat el, adăugând că, la prima vedere, nu există dovezi că aceasta ar fi benefică pentru sănătatea cardiovasculară și, de fapt, poate fi dăunătoare. Cu toate acestea, există posibilitatea ca o alimentație restricționată în timp să fie benefică din punct de vedere al sănătății, chiar dacă pare a fi dăunătoare.
Experții recomandă reducerea intervalului de timp pentru consumul de alimente în timpul fastingului.
Mukamal a menționat că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme cu privire la necesitatea evitării dietei cu restricții de timp, dacă aceasta ajută la atingerea obiectivelor de pierdere în greutate. El a subliniat că, în prezent, dacă oamenii găsesc mai ușor să își mențină greutatea prin consumul restricționat de alimente într-un interval de timp mai mic, nu ar trebui să fie împiedicați să o facă.
Postul intermitent implică, de obicei, restricționarea aportului caloric la o fereastră de patru până la 12 ore. Cercetările anterioare au arătat că poate fi eficient pentru pierderea în greutate, în special atunci când este combinat cu restricții calorice. De asemenea, s-a constatat că poate reduce tensiunea arterială și alte factori de risc ai bolilor cardiovasculare la persoanele cu obezitate.
În acest nou studiu, cercetătorii au analizat datele alimentare ale 20.078 de adulți americani, cu o vârstă medie de 49 de ani. Participanții au fost întrebați să își amintească toate alimentele și băuturile consumate într-o perioadă de 24 de ore, de două ori pe parcursul studiului.
Se pare că reducerea perioadei de consum de alimente la mai puțin de opt ore pe zi este asociată cu un risc aproape dublu de mortalitate cauzată de boli cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, într-o perioadă medie de opt ani, în comparație cu cei care consumă alimente într-o fereastră de 12 până la 16 ore. Fereastra de opt ore a fost asociată cu un risc mai mare de mortalitate cardiovasculară atât în rândul populației generale, cât și al celor cu boli cardiovasculare preexistente sau cancer.
Nu s-a constatat că postul intermitent a influențat riscul de mortalitate din toate cauzele combinate sau în mod specific din cauza cancerului. Totuși, la persoanele cu cancer, consumul de alimente timp de mai mult de 16 ore pe zi a fost asociat cu un risc mai mic de deces cauzat de această boală.