Directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, este nominalizat la cea de-a XXIII-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, care va avea loc pe 22 aprilie, pe scena Teatrului Odeon. Acesta a fost nominalizat la categoria Teatru pentru „proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, care a revitalizat trupa și viața culturală a orașului”.
Pe scena Teatrului Odeon, se va desfășura o seară dedicată excelenței în cultură. Este vorba despre Gala Premiilor Radio România Cultural, care marchează cea de-a XXIII-a ediție a acestui eveniment prestigios. Data de luni, 22 aprilie 2024, ora 19:00, va fi rezervată pentru a celebra și recunoaște meritele remarcabile din diverse domenii ale culturii românești.
Gala este un moment unic în peisajul cultural, fiind singurul eveniment care recompensează excelența în toate sferele culturale din România. Aceasta este o ocazie de a evidenția cele mai importante realizări culturale ale anului 2023 și de a oferi recunoaștere meritată celor care au contribuit la bogăția și diversitatea culturii noastre.
Pe lângă recompensarea realizărilor deosebite, Gala va include și acordarea a două premii speciale, precum și un prestigios premiu de excelență. Este un moment de înaltă importanță pentru cultura românească și un prilej de sărbătoare pentru toți cei implicați în susținerea și promovarea artei și culturii.
Nominalizarea lui Erwin Șimșensohn a fost primită cu entuziasm și apreciere de către președintele CJC, Mihai Lupu, care a transmis un mesaj de felicitare pe Facebook, subliniind contribuția semnificativă a directorului la dezvoltarea culturală a orașului Constanța
„O binemeritată recunoaștere a eforturilor depuse și a pasiunii pentru cultura și arta teatrală este adusă directorului Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, prin nominalizarea acestuia în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural.
Nominalizat la categoria TEATRU, pentru proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, acesta a reușit prin viziunea sa inovatoare să transforme, nu doar o instiuție, ci întreaga comunitate culturală din Constanța!
Felicitări, Erwin! Îți doresc mult succes în continuarea acestei remarcabile călătorii! Indiferent de rezultatul final al premiilor, noi, constănțenii, te asigurăm de aprecierea și admirația noastră pentru contribuția ta deosebită la dezvoltarea culturii și artei în orașul nostru” , a scris pe Facebook Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Simona ANTONESCU, pentru „Chiajna din Casa Mușatinilor”, Editura Polirom, 2023; Simona GOȘU, pentru „Stela”, Editura Polirom, 2023;Adrian G. ROMILA, pentru „Acasă, departe”, Editura Polirom, 2023.
La categoria POEZIE: Radu VANCU, pentru „Kaddish”, Casa de Editură Max Blecher, 2023; George STATE, pentru „Sarx”, Editura Nemira, 2023; Teodora COMAN, pentru „piesă de rezistență”, Editura Nemira, 2023.
La categoria TEATRU: Regizoarea Leta POPESCU – pentru cristalizarea programului regizoral de teatru popular, concretizat în 2023 prin producția Teatrului Național din Cluj-Napoca, „Scorpia neîmblânzită” după William Shakespeare; regizorul Erwin ȘIMȘENSOHN – pentru proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, care a revitalizat trupa și viața culturală a orașului; regizorul Andrei MĂJERI – pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?” pe un scenariu de Mihaela Michailov, după Édouard Louis, produs de Teatrul Tineretului Metropolis din București.
La categoria FILM au fost nominalizate producțiile: „Mrs. Buică”, în regia lui Eugene BUICĂ;„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu JUDE; „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, în regia Carlei TEAHA.
Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” (4 mai – 30 noiembrie, Cazarma U, Timișoara). Un concept expozițional dezvoltat de Sorina JECZA (Fundația Triade) și Attila KIM; Neculai IORGA, pentru ampla „Retrospectivă” avută la Galeria Simeza, București; Roman TOLICI, pentru expoziția „Realpolitik”, de la Mobius Gallery.
La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Alianța Pacienților Cronici din România pentru lansarea „Asistentului virtual”, un proiect unic în România și în Europa, care folosește inteligența artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății; Asociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România; Asociația Free Miorița pentru „Memoria Națională”, un proiect strategic datorită căruia vor fi salvate de la distrugere peste 4 milioane de documente ale Bibliotecii Naționale a României.
La categoria MUZICĂ: Luiza ZAN, pentru albumul „In my village” prin care Luiza Zan readuce garanția viitorului în jazzul românesc; TREI PARALE, pentru dublul L.P „România. 100 de minute”, o remarcabilă incursiune sonor – arheologică în muzica autohtonă de la jumătatea secolului al XIX-lea; violoncelistul Ștefan CAZACU, un muzician foarte competitiv care este, din toamna anului trecut, noul solist concertist al Filarmonicii de Stat din Sibiu.
La categoria EDUCAȚIE nominalizările sunt: World Vision România și Fundația Omv Petrom, pentru programul “Start în educație”, prin care peste 60.000 de preșcolari au primit materiale școlare și educaționale și 10.000 de părinți au participat la sesiunile „Școala părinților”; Asociația TECHSOUP, pentru platforma de cursuri gratuite “Predau viitor” și pentru programele de educație digitală pentru profesori și elevi; Compania ASCENDIA, pentru realizarea și dezvoltarea platformei LIVRESQ – locul în care profesorii și elevii găsesc lecții interactive, manuale școlare și cursuri e-learning realizate de către contributori