Între 15 și 17 octombrie, 27 de cadre didactice din Portugalia, Grecia, Islanda și România au participat în Eforie Nord, România, la Clubul de Formare a Cadrelor Didactice SEA TALES, parte a proiectului Erasmus+ „Promovarea Educației Oceanice și Sustenabile în Comunitățile Școlare – SEA TALES.” Formarea s-a concentrat pe echiparea profesorilor cu abilitățile necesare pentru a integra educația oceanică în curriculum școlar prin utilizarea jocului de rol. Această inițiativă își propune să formeze o nouă generație de cetățeni activi și responsabili, ce au cunoștințe despre mări și oceane, contribuind în același timp la obiectivul general de sustenabilitate la nivel European.
Proiectul SEA TALES își propune să sprijine cadrele didactice din învățământul primar și gimnazial în dezvoltarea competențelor și cunoștințelor necesare pentru a integra educația oceanică prin activități de joc de rol în sălile lor de clasă. Această inițiativă familiarizează elevii cu conceptele și principiile educației oceanice, promovând o generație de cetățeni activi și responsabili, conștienți de importanța mărilor și oceanelor.
Formarea de trei zile s-a concentrat pe echiparea cadrelor didactice cu cunoștințele, abilitățile și resursele necesare pentru a incorpora teme și activități legate de educația oceanică în curricula școlară. Participanții au primit acces la o serie de resurse, inclusic materiale, ghiduri, infografice, videoclipuri și altele. Aceste instrumente sunt concepute pentru a ajuta profesorii să înțeleagă potențialul educației oceanice și să implementeze eficient activități relevante utilizând jocul de rol.
Activitatea a fost găzduită și organizată de partenerii români Asociația All Grow Association și Școala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord. Această activitatea a demonstrat puterea colaborării și a schimbului de bune practici dintre profesori și partenerii proiectului. Atelierele au subliniat abordările centrate pe elevi și importanța co-creării experiențelor educaționale alături de membrii comunității și organizațiile locale. Programul a inclus, de asemenea, o vizită la Stațiunea de Cercetare „Dunele Marine Agigea”, îmbogățind astfel înțelegerea participanților despre ecosistemele marine locale și promovând parteneriate cu organizațiile și experții locali pentru inițiativele viitoare. În plus, formarea a prezentat o serie de resurse digitale menite să sprijine și să inspire profesorii și elevii prin intermediul Colțului Digital/Digital Corner.
„Credem că este foarte important ca profesorii să aibă acces la instrumente și cunoștințe necesare și accesibile pentru a preda educația oceanică în clasele lor. Doar așa putem avea o generație de cetățeni activi și conștienți de importanța resurselor naturale. Jocul de rol și schimbul de bune practici dintre profesorii din țări diferite ajută la diversificarea și îmbunătățirea experiențelor de învățare ale elevilor și inspiră elevii să se conecteze cu mările și oceanele și să le protejeze”, a declarat co-fondatoarea AllGrow, Madalina Bouros.
După această formare, cadrele didactice participante au fost invitate să testeze resursele și curriculum SEA TALES în cadrul activităților de implementare pilot. Se așteaptă ca pilotul să implice un total de 20 de profesori (5 din fiecare țară participantă) și 160 de elevi. În plus, oamenii de știință, părinții, actorii locali și alți experți în oceane și mediu marin vor sprijini aceste proiecte școlare, contribuind cu expertiza lor pentru a îmbunătăți experiența educațională.
Despre partenerii proiectului:
Universitatea din Islanda (UI) (Islanda) este instituția de vârf în domeniul cercetării și educației superioare din Islanda; este o instituție educațională și științifică progresivă, recunoscută pentru cercetările sale în comunitatea științifică globală.
Stimmuli (Grecia) este o organizație non-profit care își propune să inspire educația viitorului și să genereze schimbări pozitive în societate.
AllGrow (România) își propune să creeze schimbări sistemice prin colaborarea între indivizi, organizații și instituții.
ZERO (Portugalia) este o ONG de mediu care lucrează pe o gamă largă de subiecte, împărțite în 5 arii de acțiune: Schimbări climatice, Energie și mobilitate; Comunități sustenabile și economie circulară; Managementul solului și al terenurilor; Apă și oceane; Biodiversitate, agricultură și silvicultură.
Școala Primară Voroi (Grecia) a fost fondată în 1929 și este situată în zona Messara din regiunea Heraklion, Creta.
Școala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord (România) dispune de toate condițiile necesare pentru ca elevii noștri să învețe temeinic și să dezvolte abilități și atitudini care să le permită să funcționeze cu succes ca adulți într-o societate democratică.