De săptămâna viitoare, România va deveni parte a spațiului Schengen pentru frontierele aeriene și maritime.
Acest pas înseamnă că atunci când călătorim către alte țări membre Schengen, nu va mai fi necesar să prezentăm pașaportul sau buletinul la controlul de la aeroport. Va fi suficient să avem biletul de avion validat și să trecem prin filtrele de securitate.
Cu toate acestea, polițiștii de frontieră vor continua să efectueze controale surpriză atunci când există suspiciuni întemeiate.
Cornel Laurian Stoica, șeful Poliției de Frontieră Române, a precizat că și minorii vor fi exceptați de la controale, dar vor trebui să aibă în continuare toate documentele necesare pentru a călători în afara țării.
”Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de o altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi care se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei”, a menționat inspectorul general Cornel Laurian Stoica.
Dacă un minor are peste 16 ani și călătorește singur, va trebui să aibă un document de călătorie valabil și acordul ambilor părinți. La întoarcerea în țară, va fi necesar doar documentul de călătorie, în cazul în care poate demonstra domiciliul sau reședința în țara în care a călătorit.
Inspectorul general al Poliției de Frontieră a menționat că persoana care însoțește un minor la plecarea din țară nu va mai fi obligată să prezinte cazierul în format fizic.
Certificatul de cazier judiciar (…) este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a precizat Cornel Laurian Stoica.
Cei care călătoresc spre state non-Schengen vor face în continuare controlul pașaportului sau al actului de identitate, a spus Alexandra Găvan, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră.
”Persoanele care se vor prezenta în aeroporturi după data de 31 martie și care vor călători către non-Schengen în continuare vor trebui să se prezinte la ghișee, la filtrele Poliției de Frontieră, a precizat Alexandra Găvan.
În toate aeroporturile din țară, au fost organizate fluxuri separate pentru cei care călătoresc în spațiul de liberă circulație și cei care se îndreaptă spre țări non-Schengen.