Agenția meteorologică a ONU a lansat o „alertă roșie” în legătură cu încălzirea globală, citând creșterile record înregistrate anul trecut în ceea ce privește gazele cu efect de seră, temperaturile solului și ale apei, precum și topirea ghețarilor și a gheții marine, și avertizează că eforturile mondiale de a inversa această tendință au fost inadecvate.
Organizația Meteorologică Mondială a declarat că există o „probabilitate ridicată” ca anul 2024 să fie un alt an cu temperaturi record.
Agenția cu sediul la Geneva, într-un raport „Starea climei globale” publicat marți, a accentuat îngrijorarea că un obiectiv climatic mult lăudat este din ce în ce mai mult în pericol: ca lumea să se unească pentru a limita încălzirea planetei la cel mult 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) față de nivelurile preindustriale.
„Niciodată nu am fost atât de aproape – chiar dacă în acest moment, temporar – de limita inferioară de 1,5° C a acordului de la Paris privind schimbările climatice”, a declarat Celeste Saulo, secretarul general al agenției. „Comunitatea OMM trage un semnal de alarmă roșie pentru întreaga lume”.
Perioada de 12 luni din martie 2023 până în februarie 2024 a depășit această limită de 1,5 grade, cu o medie de 1,56 C mai mare, potrivit Serviciului climatic Copernicus al Uniunii Europene. Acesta a precizat că anul calendaristic 2023 a fost puțin sub 1,5 C, la 1,48 C, dar un început de an record de căldură a împins dincolo de acest nivel pentru media pe 12 luni.
„Pământul lansează un apel de urgență”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Cel mai recent raport privind starea climei globale arată o planetă pe marginea prăpastiei. Poluarea cauzată de combustibilii fosili trimite haosul climatic în afara graficului.”
Omar Baddour, șeful OMM pentru monitorizarea climei, a declarat că anul care urmează unui eveniment El Niño – încălzirea ciclică a Oceanului Pacific care afectează modelele meteorologice globale – tinde în mod normal să fie mai cald.
„Așa că nu putem spune cu certitudine despre 2024 că va fi cel mai cald an. Dar ceea ce aș spune eu: Există o mare probabilitate ca anul 2024 să doboare din nou recordul din 2023, dar să așteptăm și să vedem”, a spus el. „Ianuarie a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată. Așa că recordurile sunt încă depășite”.
Cele mai recente constatări ale OMM sunt deosebit de dure atunci când sunt compilate într-un singur raport. În 2023, peste 90% din apele oceanice au cunoscut cel puțin o dată condiții de val de căldură. Ghețarii monitorizați din 1950 au pierdut cea mai mare cantitate de gheață înregistrată vreodată. Gheața de mare din Antarctica s-a retras la cel mai scăzut nivel din istorie.
Raportul vine în contextul în care experții în domeniul climei și miniștrii guvernamentali se vor reuni joi și vineri în capitala Danemarcei, Copenhaga, pentru a face presiuni în favoarea unor acțiuni mai ample în domeniul climei, inclusiv a unor angajamente naționale sporite de combatere a încălzirii globale.